ponedeljek, julij 31, 2006

Singapur (2)

Čeprav je od zadnjega posta minilo šele nekaj dni, se mi zdi, da je cela večnost, kar sem bil na drugem koncu sveta. Občutek, da moram spet pasti v rutino vsakdanjika, je zelo nadležen (no, ta rutina vsaj vsebuje lastni prenosnik in šumnike). Se bo treba navaditi, da doma pač ni vse tako, kot drugje in da bo kričeča mularija na trolah spet parala moje živce (človek se pač razvadi, ko vidi mir in red na MRT-ju).

Kaj pomembnega se je zgodilo od zadnjega oglašanja? Najprej, zaradi prehajanja in med klimo in ne klimo (good places in bad places, kakor pravijo tudi domačini) v Levjem mestu (Singa - lev Pura -mesto po malezijsko) in padca imunskega sistema sem staknil en pošten prehlad (mandlji v velikosti teamgeista). Pa ne bom o tem, raje kakšen zanimiv ocvirek 1,5 stopinje severno od Ekvatorja.

Singapurci so, poleg na red in čistočo, nori na klimo, tekoče stopnice, dvigala in vodo. Sredi Sunteca (poslovno središče s stavbami v strukturi palme) imajo eno veliko fontano (Fountain of Wealth), ki ima ponoči (zvečeri sem namreč med sedmo in osmi, skozi vse leto je nihanja namreč le par minut) ful lep laserski šov (no, vsaj tako sem mislil do zadnjega dne). Takrat sem namreč videl Musical Fountain, pa več o tem kasneje. Poleg tega so največja uspešnica stolpnice in pokriti prehodi. Tako lahko od postaje MRT-ja do Suntec Cityja prideš po klimatiziranih "mallih", brez da bi (razen za cca 50m) stopil ven. Seveda nihče ne uporablja stopnic, ker so povsod tekoče. Razdalja je vsaj en kilometer, tako za predstavo. Zanimiva podobnost s Slovenijo: sobota popoldne (zvečer) - že prej omenjeni nakupovalni centri in hodniki med njimi so nabito polni ljudi, kavarne nimajo prostora, parčki se raje kot zunaj (ja, je prekleto vroče in soparno) raje sprehajajo tam, MRT je nabito poln kot med jutranjo konico).

In kaj ponuja zunanjost? Vsekakor je ena od najbolj zanimivih zadev nočni safari. Spekter živali zajema skoraj vse celine in različne razrede, zato je močno zanimiv. Pa še en super šov imajo, preden greš na "vlak", ki te popelje po parku. Legendarni stavek št. 1: For your own safety keep all your body parts inside the vehicle.

Must go doživetje pa je otok Sentosa. Sicer precej skomercializiran, ampak ponuja pa malo vsega za vsakogar. Recimo akvarij s 100m dolgim steklenim tunelom s pestro favno, razgledni stolp s cca 300 metri višine, čudovit botanični vrt (spet z veliko vode), čudovite (sicer umetne, ampak ok) plaže in piko na i. Musical Fountain. Polurni šov z veliko vode, glasbe, laserji in ognjem. Čudovito.

In še nekaj o vsakdanjem življenju. MRT je stvar, brez katere ne gre. Hitro, poceni, urejeno in klimatizirano. Legendarna stavka št. 2 in 3: Please mind the platform gap in For your own safety stand behind the yellow line. 5 c-jev, ki si jih želi vsak prebivalec: condomenian (luksuzno stanovanje), cash, car, credit card in country club. Visoke stolpnice so must be, ker imajo premalo prostora (zanimivost: stare stolpnice imajo dvigala, ki se ustavljajo na recimo 6, 11 in 15 nastropju, pa se nihče ne pritožuje). Zelo poceni taksiji in zelo drago lastništvo avtomobila - celo plačilo za vstop v center mesta med konicami. Poceni in raznovrstna hrana.

Če bi bilo 5 stopinj in 40% relativne vlažnosti manj, pravi raj na Zemlji.

Ni komentarjev: