petek, avgust 25, 2006

E-bolnišnica

Včeraj sem na "čudoviti ograji", ki moti pogled na gradbišče novega Šumija, zasledil precej izvirno reklamo za nov HP-jev Dual core prenosnik, zato sem zadevo moral preveriti. Predvsem ceno, ampak zgolj iz radovednosti. Sem pa potem na slovenski HP strani zasledil zanimivo novico.

HP in izbrani partnerji nameravajo v Trondheimu opremiti bolnišnico z moderno tehnologijo. Tako bi celoten sistem deloval centralno in hierarhično, zato bi lahko vsak od osebja imel na svojem prenosnem sistemu (dlančnik, table PC) podatke, ki jih rabi. Tako bi odpadli problemi izgubljenih in analogno nenatančnih CT in podobnih slik, nečitljivi pripisi in podobne imperferkcije, s katerimi se ubada zdravstveno osebje. Celoten proces naj bi bil končan do leta 2008.

Kdaj bo to v Sloveniji? Recimo takrat, ko bodo klinični farmacevti uveljavljeni in primerno plačani, torej primerljivo z zdravniki. Moja aproksimacija je nekje 2015-2020. Pesimistično? Ne, zelo realistično, posebej, če je zdravstveni minister podobnega formata kot Bručan.

Ni komentarjev: