četrtek, september 07, 2006

Uporabniku neprijazna navodila

Včasih, ko sem bil bolj kot CTK redni gost čitalnic NUK-a, torej v času, ko sem bil bolj ali manj še nadebuden študent začetnih letnikov farmacije in zatorej bolj podkovan splošno kot strokovno, je ena od administratork omrežja v NUK-u omenila, da njena hči na FF dela diplomo o neprijaznosti navodil za uporabo zdravil ali lepo "po domače" PIL-ov (pacientov informacijski listek). Verjamem, da je kar držalo, ker so le ti bili včasih res suhoparni in polni neuporabnih podatkov, ki so ljudi bolj prestrašili kot spodbudili k uporabi. Časi so se spremenili, jaz nisem več naiven študent začetnih letnikov (v bistvu sem, ampak ene stopnje višje in nisem več naiven), ampak kar trdno pristan na (krutih slovenskih) realnih tleh, tako so tudi PIL-i postali pacientu prijazni. Namesto golega naštevanja (tega nas je, nas in nas bo naučil slovenski šolski sistem) dobi bolnik (ali uporabnik life-style zdravila, da ne bom delal diskriminacije) Q&A listek. Lepo, prijazno in za razliko od prej verjetno ne opazi in se sprašuje, kaj za vraga je hidroksipropilmetilceluloza, kaj dela polivinilpirolidon (splošen uporabnik tako ali tako pozna bolj ali manj PET (polietilentereftalat) - (vsi pijemo pijače) in PVC (stari dobri polivinilklorid) ) in kako sta lahko v tableti skupaj natrijev hidrogenkarbonat in citronska kislina (to je pa praktično, kuhinjsko, takorekoč) znanje).

Torej je, in edino pravilno je tako, stanje prijaznosti, transparentnosti in uporabne vrednosti primerno visoko. Za razliko od vsakdanjih izdelkov. Tako sem danes na tetrapaku Native (must be za učenje, zeleni čaj in limona) prebral nekatera od "navodil za uporabo". Mislim, da nizozemska naročajo, da je treba pijačo po odprtju potrebno hraniti na hladnem in spiti v treh, češka pa da v dveh dneh. Nekatera tega sploh ne omenjajo, Srbi pa so verjetno najbolj paranoični, kajti tam pa piše, da je izdelek dietetičen, specificirane so določene koncentracije sestavin in napisan je celo priporočen dnevni odmerek za standardno osebo (70 kg). Največja cvetka pa se je pojavila v slovenskem delu. Tu nam namreč priporočajo, da naj pijačo, ki jo po odprtju hranimo na hladnem, spijemo v najmanj treh dneh.

A takoj je torej potem ne smem?

2 komentarja:

Gaby pravi ...

Vcasih je bolje ne brat taksnih zadevscin. Se clovek zjoka.

Si me pa spomnil na nekaj, o cemer niti nisem razmisljala. Moja Ema je imela hudo mozgansko krvavitev in operacijo. Sedaj dobiva preventivno zdravila, ker niso cisto prepricani, ce bo epileptik. Po zdravila gremo z duplikatom recepta in dobimo lepo zavite praske v vrecici. A v tem primeru pa nisem delezna navodil za uporabo / o stranskih ucinkih ipd.?? Ker je malo hecno to, da moras tam podpisati, ker je pac zdravilo narkotik, a v koncni fazi dobis vrecico s praski in nic zraven. Hmnja. Se dobro, da imamo gospoda Googla in vtipkamo besedo Phenobarbiton. :)

Tomi pravi ...

Tu mislim (bolje: vem), da je vloga farmacevta, ki izdaja zdravilo, da preveri znanje prejemnika zdravila in ga pouči o varni uporabi. Načeloma naj bi to vedno delali (svetovanje), samo čas pač ni na naši strani. V pacientovo škodo.