petek, oktober 13, 2006

Še ena o slovenskih blogih

Slovenska blogerska scena je, kakor pravi had, v fazi ekspanzije. Število blogov se vsakih nekaj mesecev podvoji, Bežeči norec je sestavil celo lestvico 10 znakov, kako prepoznati odvisnost od bloganja. Blog vsekakor postaja širši fenomen.

Posledica vikenda doma je, vsaj pri meni, gledanje televizije ob hkratnem delu na računalniku. In trenutno poslušam precej zanimivo debato o bloganju pri Polnočnem klubu (sicer ne samo o tem, ampak težišče je na blogih).

Eden od gostov je izpostavil zanimiv fenomen, ki se je razvil iz precej stare navade pisanja dnevnikov. Papirnata (če blog smatramo kot elektronsko) verzija je bila skrita, medtem ko so blogi, ki dejansko služijo kot nadomestek papirja, zelo ekstrovertirano usmerjeni. Ali preprosteje povedano. Če se je dnevnike skrivalo, zaklepalo in pozabljalo, je verjetno enaka vsebina namensko obelodanjena celotni populaciji, ki ga razume.

Če je to posledica oz. prednost anonimnosti ali ne, je težko reči. Anonimnost je zelo krkha zadeva, saj te dejansko ni. In bolj kot želi nekdo svojo identiteto skriti, bolj je za ljudi zanimivo (če je vsebina njegovega bloga zanimiva), da jo najdejo. Kar se prej ali slej zgodi.

3 komentarji:

Sedmerec pravi ...

Danica je brez dvoma razkrila še eno življenjsko področje, ki bi ga lahko doslej že poznala (vsaj malo!), pa ga ne. Niti najmanj. Slovenski izraz za "klikanje"? Kateri je pa angleški?

Dobro, da je povabila goste, da so jo vlekli nazaj ven iz motne mlake, v katero je veselo skakljala skoraj brez premora. :)

Sedmerec pravi ...

Ach! Danica, oprostite, mišljena je bila Vidica! Himmel! Boing, boing, boing! (Po Lažnivi glavi.)

Tomi pravi ...

Se strinjam, da je bila voditeljica na oddajo popolnoma nepripravljena oz. ni imela pretirano pojma o tematiki.

Vseeno, kakor je to zanjo slabo, je pa za gledalca zanimivo, kako dejansko laik vidi zadevo.