sreda, november 15, 2006

Not in my backyard

9 članov družine Strojan. (menda) 1 vodni vir. 1 nasilni pribežnik. 52 Ambrušanov. 100 protetestnikov in nekje med 50 in 100 uniformiranih policistov, to je bilanca včerajšnjega protestnega shoda. Številke so fascinantne. V obeh pogledih. Namreč, kako lahko samo malo večja razjarjena množica domačinov (ki deloma ima in nima prav) povzroči takšno razburjenje Slovenije, zaradi 9 ljudi, s katerimi očitno ne morejo živeti (spet imajo deloma prav in ne). Na spletu se razvijajo dolge debate, specialci varujejo nekaj kur, Strojanove (katerih se čez par tednov ne bo skoraj nihče več spomnil po priimku) preselilo in razseljujejo. Zadeva gre celo tako daleč, da o njej poročajo iz druge strani Atlantika.

In potem se zgodi protestni shod v podporo Romom. Ki se ga udeleži racimo 100 ljudi. Številka je spet fascinantna. Toliko je namreč ljudi, ki se jim je zdelo smiselno udeležiti se varovanega sprehoda sredi Ljubljane (ki je bolj kot karkoli drugega, dosegel samo negodovanje okolice zaradi oviranja prometa) ali pa ni imelo boljše alternative (lahko bi šli recimo v Bar, če bi želeli ostati na istem nivoju). V končni fazi bi lahko ljudje shod uporabili kot možnost protesta proti naši priljubljeni vladi, katere priljubljenost se je sicer izkazala na zadnjih volitvah. Pa je niso. Ker Janše se tako nič ne prime.

In če gremo nazaj na Rome. Doživeli so svojih pet minut slave, Slovenci smo še enkrat pokazali, da se znamo hitro vključiti v "ljudsko gibanje", ampak samo z besedami, politika "not in my backyard" še vedno deluje, nobena juha se pa tudi ne poje tako vroča, kot se skuha. Očitno problem res ni tako velik, da bi po 14 dneh pritegnil še večje množice.

In kakšna je rešitev problema? Kot je teden ali dva nazaj predlagal avtor izjave tedna na Valu 202, bi bilo potrebno Rome "civilizirati", Slovenci pa bi se naj (samo malo in delno, ker smisla v pretiranem prilaganju manjšini tako ni) romanizirati. Oz. vprašanje, zakaj le v Prekmurju skoraj nikoli ni problemov?

4 komentarji:

Luka pravi ...

Najbolj zanimivo je, da je cela situacija nastala, ker je en slovenec pretepel slovenca (poenostavljena verzija, male začetnice so znak nespoštovanja). Ne morem si pomagati, da se ne bi spomnil gonje proti orožju za masovno uničevanje, ki se je pričela nekaj let nazaj. američani in slovenci bratje po intelektu.

trodium pravi ...

bravo Luka ...podpišem. Za rešitev problemov v Ambrusu naj vzamejo za zgled Prekmurje. In če bi država imele malo več energije, bi ne prišlo do teh problemov!

LP!

DrMinistr pravi ...

Samo en bredlog, ki je sicer bolj v šali kot zares, vseeno pa mogoče vreden razmisleka. Kaj pa če jih bi Hanžek vsel k sebi domov, ki se tako zelo bori za pravice manjšin, da kar pozablja na tiste Slovense, ki so na robu preživetja?

Tomi pravi ...

luka: dejstvo, da se je Slovenec skrival tam, nekaj pove.

troduim: mislim, da je razlika med Romi v Prekmurju in dolenjskimi. Že v samo mentaliteti, če ne načinu obnašanju.

Matej: Hanžek naj kar poje svoj labodji spev, saj končuje kariero.