nedelja, marec 18, 2007

Mobitel nas ima za neumne

Ta teden se mi je še cel dan v službi po mislih podila kakšna pesem, ki sem jo slišal zjutraj. Tudi drugače se mi zdi, da se oglaševanje v jutranjih urah, ko je večina ljudi, z mano vred, še napol blojenih in gredo zadeve še v retikularno formacijo, izplača. Tako sem iz gole radovednosti, ker za nakup seveda nimam denarja, postal pozoren na japonski avto z zelo neobičajnim imenom. Nekaj je vsekakor na teh urah,

Torej, ena od pesmi, ki je vsako jutro na (vsaj) Valu 202, je nek zimzelen komad iz Mobitelove reklame. (od sedaj naprej špekuliram) Isti komad, ki se pojavi tudi v TV verziji. In v tej verziji se vidi, kako starejšega gospoda potem, ko radio ne lovi več, pokliče žena in mu omogoči poslušanje njune pesmi.

In kje nas ima sedaj Mobitel za neumne? Sprejemnik, ki ga vidimo v reklami, je precej star in skoraj gotovo ne EM zaščiten, zato bo vsako EM valovanje, ki ga mobitel premore zadosti, povzročil grozne motnje. Zvok nikakor ne bo tako jasen, kot je. Druga zadeva, ki me je zmotila, je pokritost s signalom. Valovna dolžina radijskega signala je zaradi manjše frekvence za en velikostni razred večja kot valovna dolžina mobilnega signala, kar pomeni, da je potrebna večja ovira, da pride do motenj (za laike: ovire, ki se manjše od valovne dolžine, na valovanje ne vplivajo). Kako bo potem prej izginil radijski kot mobilni signal?

Saj vem, da reklame delajo družboslovci, ki so takšne teme pozabili kot sodobni otroci sneg, ampak zakaj ideje ne bi dali v pregled nekomu, ki se na snov spozna. Verodostojnost pa tudi nekaj pomeni, ne samo romantika za laike.

4 komentarji:

Luka pravi ...

Viš, kaj pa razmišljaš! Ti je mar kdo dovolil? Če je v medijih je to resnica in nikar ne dvomi vanjo! Poleg tega pa s tem neosnovanim klevetanjem ubijaš romantiko, ki nam jo ponujajo na ekranu! Heretike na grmado!

Mih@ pravi ...

Dobr unga EM učinka ni, ampak to je sam reklama. Fora pa je, da je pokritost večja v tem, da ima mobitel n anten, medtem, ko imajo lokalni radiji ponavadi eno ali maximalno dve. Izjema so slo programi ala Val 202, ki pa res lovijo skoraj povsod.

Men se zdi čist solidna in dobro narejena reklama.

Gregor Harih pravi ...

Mah tako pač je pri reklamah. Niso stvarne. Ponavadi so to neke sanje... Tole kaj si ti napisal je še najmanj. Poglej si reklame npr. za pralne praške ali kaj podobnega, ko iz 30 let stare majce, ki jo je nosil tvoj dedek, ki je delal kot avtomehanik in dnevno not brisal šmir, lahko naredi spet popolnoma sijočo srajco, ki jo bo lahko nosil kak novodobni šmizo. :)))

Anonimni pravi ...

ampak saj je čist logično, da ni problem v poslabšanju signala ampak v zvonjenju telefona, ki zaradi močnejšega signala ob zvonjenju moti radijski signal.
saj je verjetno vsak že to kdaj tudi sam doživel, tudi tisti ki so snemali reklamo in so jo tko tut posnel.
sama reklama pa ne vem, kaj bi si mislil, kr neki.