nedelja, julij 15, 2007

Amerikanizacija podeželja

Vedno, ko se peljem čez domov na Štajersko, opažam, kako zelo zelena in dejansko lepa je (in me zato prav nič ne čudi, da sicer med drugim zaradi precej nižjih cen nepremičnih postaja vedno bolj polna pred hišami parkiranih vozil z Lj registacijami). Zaradi tega in pa tudi veliko manj prometa, sploh če to kot pravi navdušenec počneš v nedeljo ob sedmih zjutraj, je odlična za kolesarjenje.

Tako sem se danes malo po osmi že vračal iz Mozirja in na žalost opazil, kako zelo se je spremenil vstop v mesto, kjer je en od tujih trgovcev postavil svojo grdo montažno trgovino, seveda z obveznim velikim parkiriščem. Poleg sta še podobna objekta, in celoten kompleks deluje prav ameriško.

Ne rečem, da v urbanem okolju podobni kompleksi ne izstopajo iz okolice, vendar v manjšh mestih so pa prav grdi. Poceni ali ne, tja ne sodijo.

(slike ni, ker z mobilnikom prot soncu ne bi bila užitna, samo saj si lahko predstavljate)

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Hoferjev objekt si znam predstavljat.

Anonimni pravi ...

dragi moj, daj ti kometiraj in kritiziraj zaedeve s podrocja svojega poklica in se ne vtikaj v urbanizem, ker po opazkah sodeč nimas pojma! pa brez zamere! pa ne leti tole le na ta članek ampak na vsa tvoja ostala opažanja o urbanizmu in arhitekturi. Na zadeve lahko opozoris ne mores jih pa komentirati na način kot da si velepoznavalec urbanizma ali pa celo arhitekture (ker oprosti ampak nisi niti priblizek tega). pusti to ljudem ki imajo znanje za to (in okus).

Tomi pravi ...

Spoštovani anonimni,

moram reči, da sem vedno vesel ljudi, ki napišejo komentarje takšnega stila in hkrati ob tem nimajo toliko trdne drže, da bi za napisanim stali z določeno identifikacijo. Iz tega lahko samo sklepam, da v napisano niso prepričani in se raje skrijejo za masko.

V primeru, da bi vedel, čigava je percepcija mojih zapisov (kar še vedno ne pomeni, da gre za realno stanje), pa bi mogoče celo razmislil o napisanem.

marko pravi ...

Za moje pojme tja ne paše ne domači ne tuji trgovski kompleks! ;-)

lp
MARKO

P.S. me pa zanima strokovno (urbanistično) mnenje anonimnega...hehehhe

Lukas pravi ...

Slovenija je bila vedno LEPA država, in na to bi morali biti ponosni.. kar pa se danes dogaja je pa popolna amerikanizacija... Vsi filmi so ameriški, posledično učijo mulce kako postati američan... Sam sem star nekaj čez 25, pa vem (ker se še vedno redno učlanjam) da na zabavh tudi slučajno ni smisel biti PIJAn, oziroma pof. neko punco, ampak je smisel da se imaš lepo oziroma žuraš. Hkrati pa opažam (najbol v ljubljanskih - beri mestnih) da "žurke" postajajo ravno slike iz amerike... Mulci mislijo, da je "carsko" biti pijan, da je carsko si spustiti eno dozo, carsko jeba** polcaje v glavo, carsko je biti američan.
Sem iz borovnice, kjer smo imeli celo afero glede gradnje blokov. Seveda so vaščani potegnili kratko. Razumem, da se vas mora razvijati (nas je okoli 4-5 tisoč), vendar ne na tak način... Sevda, bodo ljudje silili na podeželski del borovnice, ki je najlepši v sloveniji. Vsili so nam redarstvo, polcajev je čedalje več,... Pa kje si to videl... Te policaji ne bodo pohopsal, drogerašev, in ostalih cestnih norcev, oz. roparjev raznih ustanov in trgovin/trafik, te policaji bodo napadali mulce, ki se vozijo na (neregistriranih) mopedih, sicer brez čelade. Ampak mali zna voziti, in mu ne bo hudega, napadali bodo voznike, ki napihajo pikico preveč, čakali te bodo celo sredi noči v gozdu (ker tja zahajajo "drogeraši").

v slo čedale več otrok postaja ti. ovce, verjamejo vsemu kar jim proda televizija, sami pa ne znajo ničesar drugega, gledajo kako bodo "carji", v resnici pa škodijo sami sebi. Hodijo v šolo, ne zato ker jih zanima, ampak zato ker "morajo" ker je rekel tako očka.

Politiki se sekerajo samo za njihovo plačo, delati bodo dali upokojence, mulci pa bodo postali ovce, ki bodo (morale) ubagati "pastirčke).

U glavnem kako vidim našo prihodnost? Živeli bomo v celicah 2x2 metra, ob 6:00 bomo odšli delat, ob 20:00 bomo odšli spat. Prevozno sredstvo nas bo čakalo tik pred vrati, uživanja nebomo poznali, nikoli ne bomo videli narave, nikoli ne bomo prosti. To je naša prihodnost, zato fantje pustite šolo, na koncu bomo vsi na istem. :D

No pustite tole teorijo zarote, kar pa je realno je pa to,da se danes ljudje "borijo" za službe. Pa vsi ste idioti. Včasih je bil cilj vsakega človeka na tem svetu delati čim manj, in čimbolj uživati. ZATO so se gradile nove DRŽAVE, NOVA INFRASTRUKTURA,... Ampak ljudje ste postali IDOTI, borite se za čimbolj bedno življenje....

Včasih razmišljam, da bi kar šel v kočevsko šumo, si naredil kolibo in postal "gozdni mož" ;)