torek, avgust 07, 2007

Vtisi s Tajvana, prvič

Čeprav je od moje zadnje objave preteklo že nekaj časa, ta odsotnost ne pomeni, da se vmes ni nič zgodilo. Tudi če ne upoštevamo precej dolgega leta (ne glede na to, da je bil lanski celo daljši). Je pa res, da mi je v tem času uspelo najti zelo poceni prenosnik (mimogrede, prodajam, ko pridem nazaj, rabljen bo točno 14 dni), se prestaviti iz začasnega v pravi hotel in se razledati okoli.

Na kratko, ker sem precej urbanističen frik, je bila ena od zadev, ki sem jih moral videti, Taipei 101. Nebotičnik, visok 508 metrov, ki je bil do pred nekaj časa najvišja stavba na svetu, še vedno pa je najvišja naseljena stavba na svetu. Razgled z vrha (nekje 90-nadstropje), je fenomenalen, ker je Tajpej mesto, ki so ga ustvarili skoraj sredi gora. Ena velika ravnina, medtem ko se predmestja zajedajo v hribe okoli. Je tudi nasplošno mesto zelo raznoliko in pestro. Tako je v okolici Stolpa 101 baraka, ki bi se je sramovali v vzhodni Evropi, ker za razliko od Evrope nimajo zakonov, ki bi narekovali urejenost okolice.

Ena od boljših zadev, ki jo trenutno doživljam, je dejstvo, da imam lokalne vodnike, zato imam vpogled v njihov način življenja. Od prehranjevanja na "night marketih" (poceni, okusno, čeprav zame kot Zahodnjaka ne ravno najbolj higiensko, samo če oni preživijo, zakaj ne bi sam...), nakupovanja (Azija = pogajanje za ceno) in kaotičnega prometa motorjev, motorjev, javnega prometa in neskočno taksijev. Pri nas bi takšen način vožnje, kot ga imajo tukaj, pomenil vsaj trobljenje vsako minuto, dvignjene sredince in še kaj, vendar se tukaj nihče ne obremenjuje. Večina vozil je tako ali tako azijskih, poceni in novih, kar pomeni klimo, mudi se redkokomu, od prometnih pravil pa velja samo eno: Pravil ni.

Za konec sem imel namen prilepiti še en utrinek s sobotnega sejma elektronike (gneča, gneča, hrup in tone promocijskega materiala). Za spočit oči... Samo mi nekako ni uspelo povezati prenosnika in fotoaparata, vendar bom popravil kmalu.Zadnja hrana: dragon fruit
Stanje naspanosti: iz logičnih razlogov se vleče jet lag, ki to ni več
Trenutni lokalni čas in vreme: 15:09, srednje močna nevihta

Ni komentarjev: