ponedeljek, januar 21, 2008

Dileme in moralni zadržki

Zaradi ene izjave in dejstva, da meni možgani precej dobro delujejo tudi v urah, ko bi normalni ljudje že spali - če pustimo dejstvo, da tudi tečem recimo ob urah in pogojih, ko normalen človek ne bi pomolil nosu ven - sem se zadnjih nekaj časovnih enot ukvarjal z mislijo, kako "cenzurirane" so naše sanje.

Človek je v svojem budnem stanju podvržen avto- in zunanji cenzuri lastnih misli in izjav - ne, tokrat nima zapis politične konotacije - sanje pa so, poenostavljeno, posledica aktivnosti retikularne formacije nekje v možganskem deblu. In, če slučajno imamo čas za sanje, so ti random izseki iz vsega, kar se je čez dan nabralo v njej in verjetno ni imelo možnosti priti do naše zavesti.

In ker so moralni zadržki posledica izkušenj in naučenega, torej zavesten del mišljenja, in če je retikularna formacija kot filter pool vseh, sprejemeljivih in nesprejemljivih misli, ob dejstvu, da možganov ne moremo tudi med spanjem popolnoma izključiti, lahko potem drži, da so sanje "stanje, kjer ni moralnih zadržkov?"

Utemeljitev je lahko empirična ali teoretična.

Ni komentarjev: