torek, februar 05, 2008

Ne boj, mesarsko klanje

Danajšnja poteza mestnega sveta MOL, da za direktorja Ljubljanskih lekarn imenuje Marka Jakliča, je vsaj po mojem mnenju prva velika črna točka županovanja ljubljanskega župana. Verjamem, da se za tem skrivajo določeno ekonomski razlogi in da ima imenovanje gotovo kakšno pozitivno lastnost, vendar se ne morem otresti mnenja, da gre podobno situacijo, kot da bi med ovce za pastirja postavil volka. Pa ne samo zaradi dejstva, da je g. Jaklič še vedno zobnik v kolesju poslovnega partnerja vseh javnih zavodov na področju zdravstva, torej Vzajemne, ampak zaradi občutka, da nalogi preprosti ne bo kos.

Moje nestrinjanje z g. Jakličem se začenja najkasneje s sporom med javnimi lekarnami in Vzajemno, katerega vrh je bilo televizijsko soočenje, kjer je takrat še predsednik uprave Vzajemne pokazal poleg populističnega nastopa še blazno nepoznavanje stroke. Stroke, ki že stoletja uspešno vodi vejo, kateri priprava tudi zavod, ki ga sedaj sam vodi. Da se od tistih časov ni veliko sremenilo, priča izjava g. Jakliča (Radijski dnevnik, 5.2.2008 ob 19.00 - v času pisanja zapis še ni dostopen v arhivu), da bo par mesecev preživel v spoznavanju delovanja zavoda, ki ga vodi, hkrati pa velikopotezno napoveduje spremembe.

Predvsem me zanima to, kako bo v svoji želji, da bi pošteno nagradil nadpovprečno uspešne delavce, ugotovil, kaj to povprečje je. Če sklepam iz izjave, da po novem v Ljubljanskih lekarnah ne bo povprečnih delavcev, pridem do zaključka, da je v času od svoje družboslovne diplome pozabil ali znanje statistike (in bi lahko postal politik, ki bi v predvolilnem času vsem obljubil višje plače od povprečne) ali semantike, ali je zgolj površen in ne navaja referenc, obstaja pa seveda še zadnja možnost - da gre še za eno populistično izjavo. Možnost, da bi bili vsi enako nadpovprečni, pa je primerna samo za otroke v vrtcih in podobne naivneže.

In kje sedaj tu nastopi mesarsko klanje? Verjetno se spomnite dogodkov izpred nekaj let, ko je večja multinacionalka prevzela uspešno slovensko podjetje. Fluktuacija dobrega kadra v predstavništva je bila enormna. In verjetno se bo enako, samo v manjši meri, zgodilo sedaj. Želja po dobičku in ambiciozen, ali bolje rečeno nadut vodja, za zaposlene ne pomeni nič dobrega.


Če zadnji odstavek drži, potem je skrajni čas, da pozabim na slabe izkušnje iz razgovorov. Čez nekaj mesecev bodo kadrovski oddelki tujih firm v Sloveniji zasuti z vlogami bodočih bivših nezadovoljnih in preobremenjenih zaposlenih Ljubljanskih lekarn.

7 komentarjev:

ervin pravi ...

..."Predvsem me zanima to, kako bo v svoji želji, da bi pošteno nagradil nadpovprečno uspešne delavce, ugotovil, kaj to povprečje je."

Po mojem mnenju ne bo nic drugace kot je sicer v kapitalizmu. Samo managerji imajo visje place in se visje bonuse in ostale "dobrote" (perks), ostalo pa je na zalost povprecje, ze po "default-u" (pri nas to imenujejo kolektivna pogodba, ali nekaj podobnega). Inovatorji, avtorji patentov, drugi nepogresljivi nosilci posebnih znanj pa so podrocje zase, zadnje case vedno bolj v majhnih lastnih raziskovalnih skupinah/podjetjih, seveda s podporo akademskih institucij/drzave.
P.S.
V Sloveniji je se vedno vse politicno, ker jasna lastniska razmerja se niso dokoncno formirana in transparentna.

stane c. pravi ...

In, v čem je težava, ko lastnik postavi direktorja, ki ga sam želi?

Tomi pravi ...

ervin: ne vem, če je ravno tako, ker je zavod še vedno javni in obstajajo določene omejitve tudi za vodilni kader. Čudi me pač to, da bi Jaklič rad videl vse svoje zaposlene nadpovprečne. To po logiki ne gre.

stane c: ni težave za lastnika, samo, kot si lahko prebral, meni se Jaklič ne zdi primeren za vodenje takšnega zavoda.

ervin pravi ...

Tomi, kdaj so politiki, ki kontrolirajo javna podjetja, zavode, itd. na vodilno mesto postavili koga, ki je dober in ima potrebno znanje? Skoraj nikoli, ker jih nihce ne prisili in nadzira, ker nimajo nikogar nad sabo in ker proracun (davkoplacevalci) vse pokrijejo/placajo, pa ce je se taksna izguba, ker drzava pac ne more bankrotirati. On je pac "direktor javne ustanove", ki bo zadolzil tajnico in fikus, do naslednje nove sluzbe.

P.S.
glede govora o nadpovprecnosti delavcev pa mislim, da je to le cista "demagogija"
P.P.S.
ocitno je njegov lobi/posiljatelj dovolj mocan, da ga je imenoval...in v politike steje le trenutna moc

Tomi pravi ...

Mogoče sem malo konzervativen, samo zdi se mi, da tako nadut kapitalist, kot je Jaklič, skozi stari in priznani stroki, kot je farmacija. Se je pokazalo pred letom, kako jih dejansko ceni. Preprosto ga ne maram, nikjer, še najmanj pa na lastnem terenu.

ervin pravi ...

Tomi, le nikar ne izgubi svojega lepega mnenja o stroki...je mnogo, mnogo bolje kot poznati politiko malo bolj od znotraj, kjer ni mnogo posebno lepega, razen banketov, dnevnic in potovanj. (Jaz sem po naravi vecni optimist...)

Tomi pravi ...

Ohranjanje mnenje o lastni stroki nikoli ni bilo vprašanje, zdaleč ne.

Sicer pa bo čas pokazal, kako se bodo zadeve iztekle.