torek, februar 19, 2008

Stopimo od dejanj k besedam

Težko si je predstavljati, da lahko nekaj menda preveč kubičnih metrov armiranega betona že več kot teden dni tako ali drugače polni medije. Zapleti okoli letališkega stolpa na Letališču Brnik so bili najprej navidezni povod za še eno v vrsti predvolilih zgodb in kupovanju točk, javnemu medijskemu linču sedmerice ali osmerice ljudi, sedaj pa je ogrožena sama eksistenca omenjenega stolpa.

Prav čudno je dejstvo, da je logičen korak v širjenju letališkega mesta na Letališču Brnik, izgradnja kontrolnega stolpa, ki bi bil s svojo momumentalnostjo in žlahtnim pedigrejem arhitekturnih očetov elegantno, a vendar ravno prav izstopajoče umeščen v okolje rastočega mesta, vsaj na papirju potekal tako gladko. Do omenjene gradbeniške afere.

Nima smisla razpravljati, koliko bodo morebitne prekinitve vplivale na samo gradnjo in njeno estetiko, koliko dodatnega denarja bo potrebno zagotoviti in kdo se pri tem lahko okoristi. Bolj zanimivo je dejstvo, kje dejansko tiči razlog za omenjene zaplete.

Napak bi bilo razmišljanje, da je za godljo kriv idejni vodja lova na čarovnice, tako imenovane tajkune, kajti v času, ko bo zgodba dobila epilog, bo tako ali tako (spet) vodja opozicije. Minister Žerjav tako mora plesati, kot igra veliki šef, še manj pa je kriv direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša, ki ga že tako tepe, da deli priimek s po vsej verjetnosti najmanj priljubljenim človekom v Sloveniji ta čas. Kje je računico, kot ekonomist, našel Matej Lahovnik, pa tako presega okvire racionalnega razmišljanja. Pravi razlog, da je sploh prišlo do medijskega pranja perila glede višine, je slovenska nezmožnost za izstopanje.

Domača laična javnost je že nekaj časa nesposobna preiti okvire svoje ozkoglednosti in samopromocije in dopustiti, da bi v državi končno začeli z realizacijo projektov, ki so zazrti v prihodnost. Kompleks majhnosti in pokorščine je še vedno globoko zasidran v marsikateri duši, in, namesto da bi, kot so zanjo narediti v sosednjih državah, bolestno zavist do lastnega individualnega soseda znali pretvoriti v zdravo tekmovalnost v regiji - kar bi se lahko mimogrede naučili od množice slovenskih podjetij, ki vidijo dlje od svojega nosu, se velik del Slovencev boji vsakega, tudi pozitivnega odstopanja od povprečja. Ni čudno, da je takšna miselnost kot gojišče, kjer kot gobe po dežju rastejo različne civilne iniciative in združenja "Vstavi poljubni termin ne damo".

Če bi slovensko miselnost delili ostali narodi, ne bi civilizacija nikoli občudovala piramid v Gizi, Eiffelovega stolpa ali se povzpela na tajpejski nebotičnik Taipei 101, Dubaj pa bi bil zgolj in samo znanstvena fantastika.

Oh ja, I feel Slovenia. In včasih prav pošteno boli.
10 komentarjev:

charles artaud pravi ...

država, ki se hvali s kontrolnim stolpom na letališču...?? si sploh že bil na Brniku oz. Pučniku?! ne bit no tak ciničen.

Tomi pravi ...

Mi lahko prosim citiraš, kje je navedeno, da se država hvali s stolpom na letališču?

Zakaj pa ne bi bil?

Nisem "tak" ciničen, malo pa vseeno moram biti. Kimanje nikamor ne pripelje.

Anonimni pravi ...

Sosed.
Sej smo ti v ponedlejek zvecer razlozil. Ce bi res hotel izstopat, bi nardil 1 kilometer visok stolp 1 kilometer stran od letališča. Vidiš, to bi bila posebnost.Zakaj bi se zadovoljili z malim,če ga lahko res "ornk posviramo".

ervin pravi ...

gradbenistvo in veliki projekti so bili vedno bolj ali manj povezani s korupcijo, pa naj gre za italijankso mafijo, njeno amerisko varianto v chicagu,new yorku in las vegasu, arabski dubai, nase avtoceste, pobiranje parkirnine na letaliscu Brnik, pediatricno kliniko, in tako dalje brez konca in kraja. janezek se je vse naucil od svojih predhodnikov in prav nic ni novega.

ps
ko pa so delali temelje so po pomoti se koga, ki je prevec opozarjal, pahnili noter

pps
tudi jaz sem zidar

Tomi pravi ...

Sosed: ja, samo 100 m je realno (Dunaj recimo ga ima/bo imel), 1000 pa seveda ni.

ervin: kar je najbolj neumno je, da na koncu projekti niso izvedeni v polnem potencialu. Skromnost me počasi res pošteno nervira.

Anonimni pravi ...

Meni pa se zdijo smešni tisti, ki mislijo, da bodo lahko počistili vso korupcijo v gradbeništvu! :)))))

Zakaj Janša lovi zidarje prav zdaj?

Tomi pravi ...

Zato.

Anonimni pravi ...

V takih trenutkih si želim,da bi poslušal mamo, kaj mi je govorila, ko sem bil še majhen.

Tomi pravi ...

In kaj je govorila?

Anonimni pravi ...

Ne vem, nisem poslušal!