nedelja, julij 27, 2008

Sadjarstvo pri Medvedu

Pri Medvedovih doma so že od časov, ko je gozd bil še mlad in zelen, imeli sadjarstvo. Zato so vsi mladi medvedje iz družine hodili v medvedje šole, kjer so jih naučili vse o sadju, na koncu pa so pred pisano komisijo, ki so jo sestavljali jež, veverica in izkušen stari medved, opravili še izpit. Potem so bili mladi medvedi pripravljeni, da bodo vsem živalim, ki si bodo zaželele sadja, znali izpolniti njihove želje.

Bila je lepa jesen in drevje je bogato rodilo. Vse živali od daleč in blizu so prišle k Medvedovim po sadje ali samo nasvet, kaj narediti s sadjem, ki so ga že kupili drugje, zato so imeli mlad, lep medved in dve medvedki polne roke dela. Mama medvedka jih je opozorila, da naj delajo počasi in natančno, posebej pa naj bodo pozorni na živali, ki bi želele iz njihovega sadja marmelado. Priprava marmelade namreč ni tako enostavna kot jemanje sadja iz zabojev, poleg tega pa so bili daleč naokoli še edino sadjarstvo, ki je sploh delalo marmelade, sokove in podobne izdelke iz sadja. Ker priprava marmelade terja čas, pozornost in natančnost, jim je zabičala, da naj se z živalmi dogovorijo, kdaj bi pripravljene dobrote prišle iskat. Ker samo tako bodo lahko ravno takšne, kot jih želijo, četudi bi se pokazalo, da se je vmes prikradla kakšna gnila hruška.

Medved in ena medvedka sta upoštevala mamo, druga medvedka pa je na vsak način hotela, da bi živali imele najrajši njo in je preslišala nasvete mame medvedke. Živali so še v večjem številu hodile po sadje in vedno več marmelade k Medvedovim, in ker je druga medvedka vedno ustregla njihovim željam, sta prva medvedka in medvek imela vedno več dela, celo toliko, da je morala pomagati mati medvedka. Vrste so se namreč začele viti mimo vseh meja gozda.

Na srečo so jež, veverica in izkušen star medved ugotovili, da imajo pri Medvedovih tako dobro sadjarstvo, da bi bilo škoda, če ne k njim v šolanje poslali še drugih nadebudnih medvedov. V času, ko so se vrste vile do roba gozda, so kmalu čedalje bolj razvajene živali hotele vedno več marmelade, sokov in ostalih proizvodov in to čimprej, so tako nadebudni mladi medvedi cele dneve samo še kuhali marmelado, stiskali sokove in lupili sadje. Da bi poslušali mladega medveda in medvedki, kako se posamezni živali najbolje svetuje, katero sadje potrebuje, pa že skoraj ni bilo časa.

Potem pa se je zgodilo, da so ostali v sadjarstvu na višku sezone brez mladih nadebudnih medvedjih vajencev, druga medvedka pa je ohlačala v sosednji gozd. Mladi medved, prva medvedka in medvedja mama so se utapljali v željah razvajenih živali. Na koncu se skoraj ni več dalo razločiti, kdo je hodil v medvedje šole in kdo o sadju več ve. 


Nauk: Marmelada je najboljša, ko se umedi. Zato si nikoli ne naredi medvedje usluge.


Ni komentarjev: