nedelja, avgust 17, 2008

Tri muhe na en mah

Praznični petek je dajal vedeti, da bo ta podaljšan vikend eno lenobno poležavanje doma, začinjeno z današnjim tekom na Bledu. Vsaj do okoli pol četrte. Potem pa se je začel pravi "ljubljanski" vikend.

Ker je glava bila pripravljena na skok na morje, je terjalo samo provokativno iskro, 20 minut za hitre priprave in okoli 45 minut od Brda do Izole (človek v takih primerih enostavno mora oboževati predvolilna darila v obliki vinjet). Vreme sicer ni kazalo nekega navdušenja, je pa zato prvo od presenečenj skoraj uspelo - človek enostavno mora sovražiti tipsko gradnjo starih obmorskih mest, čeprav kakšen "haustor" v dežju pride še kako prav.

Spet delno je uspelo tudi drugo presenečenje (malo iz legitimnost in precej iz lagodnosti). Eno nevihtno noč, eno plezanje po piranskem obzidju, eno precej razburkano morje, v katerega si nihče (avtor izjema) dolgo časa ni upal, dva pika meduz, ena na kamnih porezana dlan in nekaj lepih sončnih opeklin (od jutri naprej bo Bepanthol moj najljubši prijatelj, sedaj je olivno olje v belobazi) ter skoraj natančno en dan kasneje od provokacije sem sicer bil spet na poti v Ljubljano, ker na Bled nekako nisem želel neprespan.

Da sta teorija in praksa dve zadevi, se ve, ampak mi je zjutraj kljub 4 uram spanja uspelo vstati prej kot kadarkoli med tednom, odteči Blejsko šestico, preskusiti, če je jezero še vedno mokro in v realnem času biti nazaj v Ljubljani. Kjer, sem, namesto, da bi šel spat - kar bi v končni fazi prijalo - raje šel na sprehod.

In Ljubljana je bila pravo nasprotje nekaj zadnjih vikendov. Napol prazna, zelo umirjena, celo nekaj parkirišč v samem centru je bilo nezasedenih. Najbolj me je presenetila počiščena Trubarjeva, kjer je mestni oblasti uspelo odstraniti vse nadležne grafite. Pa tudi loža ob Ljubljanici niti ni tako napačna pridobitev. In "horse" še vedno zelo tekne.


Nekako se glede tega vikenda res ne morem pritoževati.

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Grafiti dajo svoj čar mestu.So urbano dejstvo. Seveda ne, če si ti plačnik fasade...

Tomi pravi ...

Estetski grafit na primernem mestu je res urbanotvoren. Samo prostaški grafiti v starem mestnem jedru pa res ne odražajo sodobnega dihanja mesta.

Anonimni pravi ...

No, estetika je vedno relativen pojem, prostaski grafiti pa izrazajo stanje druzbe, kakrsna pac je v enem segmentu.
In kot je npr samomor socialno dejstvo so grafiti urbano dejstvo. Vsako sodobno mesto mroa imeti grafite, pa naj bodo ti likovne mojstrovine ali pa samo besede jeznega cloveka.

Tomi pravi ...

Res je, samo temu naj bodo namenjene "degradirane" površine, kot so recimo podhodi in podvozi, s tem, da se naredi natečaj. Na urejeno pročelje zaščitene hiše nikakor ne spadajo. To je menda jasno.

Anonimni pravi ...

Nic ni jasno. Ravno prebliski mladenica, ki je noro zaljubljen v Špelo, ali pa je navdušen nad zmago Olimpije, prikazejo pravi utrip mesta, ki diha...

Moratorij pravi ...

anonimni: Točno tako!

Tomi pravi ...

Zadnja dva komentarja: jaz na zadeve gledam drugače, ker imam raje red. Grafiti lahko, samo na določenih mestih, kjer ne motijo. Glede tega mi je zato določen del Azije všeč, ker jih tam enostavno ni.

Anonimni pravi ...

Kaj je red? grafiti so sporni le toliko, ker gre za unicevanje lastnine...Sami po sebi pa so odraz kulture...Nikoli ne bom pozabil legendarnih grafitov Bolje Tito nego Trefalt Mito, LDS=(3 polepise, srednja je najvisja), Relgija je opij za ljudi, potem so pa precrtali opis pa napisali Kučan...

to je to:)

moratorij pravi ...

anonimni: zgleda, da se nekateri utapljajo v konformizmu;)

Tomi pravi ...

Grafit v nobenem primeru ne sodi na urejeno pročelje, ampak na določeno mesto, ki se ga vnaprej predvidi. Brez dvoma.