ponedeljek, september 01, 2008

O Zdravi soli, evoluciji in marketinškemu prilagajanju

Minevajo že več kot štiri leta, ko sem na spletu zasledil takrat še staro in precej enostavno stran g. Sevčnikarja, Zdrava sol. Ker se kot naravoslovec z gospodom in njegovimi metodami nisem strinjal, sva takrat padla v ostro debato, v kateri pa on ni verjel mojim z dokazi, prakso in smernicami potrjenimi dejstvi, jaz pa ne njegovim idejam, ki so bile v nasprotju z načeli stroke.

Dve leti nazaj se je zadeva ponovila, takrat je bil povod televizijska reklama, ki sem jo zasledil, vendar poleg nekaj odzivov med komentarji, ki so se načeloma z mano strinjali, večjega učinka ni bilo. To pred nekaj dni, ko je zapis o Zdravi soli g. Sevčnikar potegnil iz naftalina.

Kljub temu, da se njegov način neposredne komunikacije ni spremenil, ker gre še vedno za postavljanje protivprašanj in izogibanje konkretnim odgovorom, pa me je presenetila nova spletna stran. Očitno so debate z meni podobnimi in mano pustile posledice, zato nova priporočila za uporabo zdrave soli g. Sevčnikarja vsebujejo termine in besedne zveze, kot so medicinsko priporočena povprečna dnevna količina, glej, da dnevno soli ne zaužiješ več, kot je priporoča medicina, biodieta ni nikakršno nadomestilo za zdravila, ali zamenjava za medicinsko in alternativno zdravljenje. Pred nekaj leti bi bilo takšne in podobne zapise brezupno pričakovati, saj je bila Zdrava sol rešitev za vse probleme, celo, kot sem napisal dve leti nazaj, diabetes tipa I.

Očitno je urgiranje s strani (meni podobno) razmišljujočih vendarle obrodilo sadove.


Reblog this post [with Zemanta]

9 komentarjev:

stane pravi ...

Tomi, tokrat ste zadeli.
Spletna stran je prirejena ravno vam, farmacevtom in zdravnikom, tistim, ki mislite, da zdravila lahko kaj ozdravijo, ne pa le zdravijo.
Mnogi tega seveda ne mislijo in ni jih malo, ki biodieto priporočajo tudi svojim pacientom, ker vedo, da se brez spremembe, predvsem v prehrani, z zdravili bolezni trajno pozdraviti ne da.
Tudi z diabetesom, ki vam je nekam posebej pri srcu, je enako.
Insulin pa sploh ni zdravilo, pač pa surogat proizvoda zdrave trebušne slinavke, to veste verjetno tudi sami.
Ker vidim, da ste polni energije in želje svetovati ljudem, nimam čisto nič proti, če to delate na forumu http://www.zdravasol.si/forum/index.php
Lahko se postavite v vlogo prijaznega farmacevta, ki ve, katero zdravilo paše kakšni bolezni in jih tudi usmerjate v lekarno, kjer delate.
Mnogo zdravil se dobi že brez recepta v običajnih trgovinah, pa tudi v lekarnah se dobi že marsikaj, tudi paketi Biodieta v nekaterih.
Dobrodošli!

Tomi pravi ...

Težko verjamem, da dejansko lahko vsak zapis poskušate obrniti sebi v prid in da vam to pri laikih celo uspeva.

Sam se pač ne obračam po vetru in sem vedno bil prepričan v to, kar pišem. Zelo dobro vem, kaj je ozdravljivo in kaj in žal je diabetes primer, ki ga ne forsiram sam, ampak sem za zasledil na stari strani Zdrava sol.

Mislim pa, da še vedno niste izoblikovali jasne slike, s kom imate opravka. Če bi, bi vedeli, da demagoški pristop ne bo uspešen.

stane pravi ...

Pozdravljeni, predstavljajte si, da ste vstopili v ordinacijo, kjer vas prijazna zdravnica ali zdravnik najprej povprašata ali vas trese kaj statična elektrika, daje zgaga, kislina, imate bolj suho kožo, slabo prebavo, povišan sladkor, holsterol, krvni tlak, preveliko težo in kar je še takšnih običajnih težav, po čemer lahko takoj sklepata, da je nekaj narobe z vašo prehrano. Zakaj vas to sprašujeta, zato, ker sta sama že zdavnaj prebrala in preizkusila to, kar boste lahko prebrali in preizkusili tudi vi. Knjigo Zdrava Sol, zdravo sol biocode in zdravo biodieto. Nikar se ne čudite, če vam bosta poleg zdravil predlagala tudi onadva Biodieto, ker vesta, da se z zdravili organizem samo zdravi, ne pa tudi ozdravi, če se ne odpravi vzroka bolezni. Največkrat pa tiči vzrok bolezni ravno v napačni prehrani. Pa ne samo to, z biodieto lahko razpolovite tudi stroške prehrane, kar za marsikoga danes pomeni že več, kot samo zdravje.

Vitka postava ni samo lepa in zdrava, je tudi najcenejša.

Tomi pravi ...

Še enkrat poudarjam, da se me ne da prepričati z lepimi besedami in navidezno strokovnim pristopom, ampak bi rad videl konkretne podatke akreditirane študije, ki mi bo pokazala, da vaše trditve, kako Zdrava sol lahko pozdravi določena stanja, res držijo.

Saj ne rečem, da tukaj ne gre za deloma placebo učinek in tudi sami za laike delujete precej verodostojno, samo, spet žal, je takšnih, kot ste sami, v Sloveniji veliko in se vas da enostavno prebrati. Samo človek mora imeti malo pojma o stroki, pa vidi, da so vaše trditve bolj na trhlih temeljih.

stane pravi ...

Dobro, strokovnjak Tomi, povejte mi, čemu je bilo potrebno 1999. leta dvigniti normativ jodiranja soli na petkratno naravno vrednost in kakšni so učinki tega ukrepa.
In dalje, katero sol ima medicina v mislih, ko priporoča dnevno porabo za otroke 4g in za odrasle 6g, neko naravno, ali jedilno?
Na tem izpitu boste padli v očeh vaših slučajnih bralcev po dolgem in počez, če ne boste znali odgovoriti.

Tomi pravi ...

Če niste sposobni na moja vprašanja odgovarjati brez cinizma, debata ni več smiselna.

stane pravi ...

Tomi, celo življenje ne boste mogli bežati pred resnico.
Odgovorite si na moje vprašanje vsaj samemu sebi in vas bo minila vsa aroganca.

Tomi pravi ...

Žal me je nemogoče prepričati, da je edino vaša morska sol (ki je sicer res verjetno malo boljša od tiste, ki jo za nekaj centov na kg dobimo v trgovini) primeren prehranski dodatek, ki lahko reši naše prehranske navade. In da poleg tega mimogrede lajša zdravstvene tegobe. Že samo operiranje s fiziologijo elektrolitov, ki je bila popolnoma zgrešena, in pa množicam všečen nastop, ki temelji na neukosti, mi povesta dovolj.

Sedaj pa debato res zaključujem. Na vaše zapise ne bom več odgovarjal, razen, če ne bodo vsebovali znanstveno kredibilnih podatkov.

stane pravi ...

HARMONIZIRANA JEDILNA SOL

Če je ne uživaš, umreš.
Če je uživaš preveč, resno zboliš.
Če je uživaš premalo, zboliš resno.
Če jo uživaš po sredini, si stalno prejodirano podsoljena.
O nezaželenih učinkih in tveganjih pa se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom.

http://zdravasol.si/knjiga2.html