nedelja, maj 31, 2009

Evropske volitve 2009

Kljub intenzivnemu toku informacij, s katerim nas zadnjih 14 dni politične stranke prepričujejo, da so ravno one najbolj primerne za zastopanje interesov Slovenije v Evropskem parlamentu, sem prepričan, da je še vedno velik del državljanov, ki za volitve sploh ne vedo, še precej večji pa je delež, ki se jih ne bo udeležil.

Čeprav sam rezultat ne bo imel prav posebnega vpliva na življenje slovenskega posameznika, pa je za razvoj politične scene v prihodnjih mesecih njihov rezultat ključnega pomena. Prvič po ljubljanskih županskih volitvah, volitvah predsednika države in predvsem po lanskih parlamentarnih volitvah se lahko zgodi, da se bo Janez Janša realno, čeprav ne upravičeno, proglasil za zmagovalca. Glede na te tri precej boleče udarce v njegov ego bi to bil odličen obliž na njegovo vse globljo politično rano.

Janša verjetno ni ne dober politik, še manj vodja, je pa odličen demagog, kot se za diplomanta FDV pravzaprav spodobi. Zato ga lahko njegova interpretacija rezultatov v očeh neukega laika prikaže, sploh če bodo veljali kazalci javnomnenjskih anket, kot relativnega zmagovalca. Potrebno se je zavedati, da povprečnih volilcev, ki so se lani naveličani cinizma in arogance takratne vlade v večjem številu kot ponavadi aktivno udeležili volitev, evropske volitve pravzaprav ne zanimajo. Prav tako istega volilnega telesa recesija ni prizadela (v enem od prejšnih zapisov sem ugotovil, da mi bo recesija na letni ravni pobrala okoli 400 €, realno še manj, če pa ne bi bil načelen, pa bi lahko dejansko bil finančno na boljšem kot pred njo) in ne goji neupravičenih zamer do trenutne vlade.

Po drugi strani je povprečen volilec SDS nižje izobražen in/ali slabšega materialnega statusa, predvsem pa verjetno na lastni koži čuti posledice gospodarske krize in neupravičeno za svoje razmere krivi sedanjo vlado, kljub temu, da je ravno prejšnja bila tista, ki je z nepremišljenimi potezami omogočila prosperiranje tajkunov ter pozabila, da je potrebno v času konjunkture misliti tudi na deževne dni. Predvsem pa je, kot pravi konzervativec, politično močno agitiran s strani posvetne in cerkvene avtoritete, in se bo volitev v vsakem primeru udeležil. In ravno ti lahko tehtnico premaknejo na desno.

Sedaj je vsaj tako kot lani ali pa celo še bolj pomembno, da vsi, ki smo lani Slovenijo obrnili na pravo pot, tudi prihodnjo nedeljo izrazimo svojo voljo. V nasprotnem primeru bo Janez Janša spet poln - samega sebe.

2 komentarja:

Uros pravi ...

"Janša verjetno ni ne dober politik, še manj vodja, je pa odličen demagog, kot se za diplomanta FDV pravzaprav spodobi."

S tem se kratkomalo ne bi strinjal, pa ne zato, ker sem sam diplomant FDV-ja, temveč zato, ker samo dejstvo, da nekdo diplomira na FDV-ju, še ne pomeni, da je lahko odličen demagog. Predvsem je to odvisno od človeka in - še pomembneje - njegove politične pripadnosti.

Tomi pravi ...

Imaš prav, Uroš. Treba je gledati v kontekstu in pri Janši se zadeva pokrije popolnoma.