četrtek, julij 01, 2010

Prelaganje odgovornosti

Za začetek si predstavljajmo sledeče dogodke:

Osrednji lik naše zgodbe je leta 2004 uresničil svoje dolgoletne mokre sanje in postal Veliki vodja. Kot pravi Veliki vodja je takoj začel svet krojiti po svoji meri, tako z vračanjem uslug poslušnim ovčicam s tem, da jih je imenoval na dobro plačana, a vendar bolj kozmetična mesta, kot tudi s kirurško natančnim nadzorom medijev, ker samo tiste novice, ki ji Veliki vodja odobri, so primerne za ljudstvo.

Žal pa so ti mediji Velikemu vodji začeli počasi nositi slabe novice. Kljub temu, da se je Velikemu vodji zdel svet lep in končno ukrojen po njegovi meri, pa ljudje le niso bili take ovce, kot je sam upal. Verjetno so politično kadrovanje, cinizem in velika mera arogance Velikega vodje pripomogli k temu, da so ljudje začeli razmišljati o alternativah.

Tako je Veliki vodja razmišljal, in ob pogledu na Urško ga je spreletelo. Zaposleni v javnem sektorju so precej bolj izobraženi kot tradicionalno ruralna volilna baza njegove stranke. In ker so bile zakladnice polne, je k sebi poklical ministra Gregorja ter mu zadal težko nalogo. Na voljo ima ravno dosti denarja, da 170.000 zaposlenim dvigne plače za točno toliko, da mu bodo na naslednjih volitvah izkazali neizmerno podporo in omogočili nadaljevanje njegovih sanj. In minister Gregor je poslušno naredil, kar mu je bilo ukazano. Rodila se je plačna reforma javnega sektorja.

In potem sta minili dve leti, v katerih je ljudstvo spregledalo. Dovolj je imelo političnega kadrovanja, cinizma, arogance in mahinacij z orožjem, in je - v aktualnem duhu - po rumenem na lokalnih volitvah v Ljubljani Velikemu vodji pokazalo velik rdeči karton.

Reforma je ostala, država pa je vmes postala žrtev globalne recesije. In ker osnove ekonomije pravijo, da lahko zapraviš samo toliko, kot dobiš, je sedanja vlada v zelo neprijetnem položaju, ko mora nam, javnim uslužbencem, povedati, da se računica Velikega vodje izpred nekaj let enostavno ne izide. Pa nima pri tem prav nobene krivde.

Tako da, Veliki vodja, hvala za takšno "darilo". Tudi zaradi tega te eni nadvse ljubimo iz dna srca.

Ni komentarjev: