petek, april 15, 2011

Prometna nesreča - pravno mnenje

Včeraj zjutraj sem bil udeležen v prometni nesreči, za katero sem mnenja, da ni upravičenega razloga, da mi je bil izdan Plačilni nalog o prekršku. Prosim pravnike za mnenje. Prepisi Zapisnika (z vsemi slovničnimi napaki) in dodatna (moja) pojasnila so navedena spodaj.

Zapisnik o izjavi kršitelja (bilo mi je omogočeno, da sem se osebno izjavil o prekršku)

Povem da sem vozil po vključevalnem pasu iz smeri Savelj proti H3. Ko sem pripeljal do H3 sem vključil levi smernik in se prišel vključevati na desni prometni pas. Promet je bil gost, kolona vozil je vozila s hitrostjo okoli 10 km/h. Pričel sem se vključevati v prazen prostor pred rdeče tovorno vozilo znamke Skania, katero je stalo na desnem voznem prometnem pasu. V trenutku, ko sem se pričel vključevati, je speljal tudi voznik omenjenega vozila. Poskušal sem ga opozoriti na sebe, vendar je zmanjkalo časa in je že prišlo do oplazenja.

Kratek opis dejanskega stanja dokazov

Avtor zapisa je tega dne vozil po vključevalnem pasu iz smeri Savel proti H3. Pri vključevanju v promet na cesto, rezervirano na motorna vozila se ni ustrezno vključil v promet (Kršitev 110. člena ZVCP-1), saj je s svojim manevrom zaprl pot tovornemu vozilu Scania reg. št- 3M28897 CZ M. Z. kateri je vozil po desnem prometnem pasu, tako da je vsled tega prišlo do oplazenja med voziloma.

Podrobnejši opis situacije

Vozilo sem ustavil proti koncu vključitvenega pasu, s tem, da sem imel levi smernik vključen ves čas, ko se je že bilo možno vključiti na H3. Za mano se je nabrala kolona vozil na vključitveno/izključitvenem pasu, na H3 pa je bila, kot že omenjeno, tekoča počasna kolona. Tovornjak je stal, ko sem se vključil na H3 (sicer ne popolnoma poravnan s cesto, ker se je vozilo pred mano že ustavilo), zato je bil med voziloma (osebno in pred tovornim) prostor za vključitev. Ves čas na vključitvenem pasu sem imel vključen smernik. Tovornjak je še stal, ko sem se že ustavil za osebnim vozilom, speljal in se zaletel v levi zadnji del mojega vozila, ko je to stalo (glej tudi sliko, iz katere je razvidno, da je prišlo do naleta tovornega vozila). Čeprav na tovornem vozilu ni bilo nobene škode razen prakse na odbijaču, je tudi voznik zahteval policijo.


Poudarek

Ne gre mi toliko za kazen (100 € takoj, 200 kasneje €), vendar sem storil vse, kar je bilo možno v dani situaciji in se ne čutim odgovornega za prometno nesrečo. Policist na kraju je sam poudaril, da me je voznik tovornjaka spregledal glede na njegov zorni kot, čeprav dvomim, da je to možno, ker sem v vključil skrajno na konec praznega prostora (zato tudi nisem bil poravnan s prometnim pasom).

Prosim za interpretacijo situacije s predlaganim sklicem na ustrezne člene ZVCP-1 (predvsem 2. člen in pa člen, ki govori o minimalni varnostni razdalji pri počasni koloni).

Shrani.si Shrani.si Shrani.si

Ni komentarjev: